Lichter dan ik – Dido Machielsen

Lichter dan ik – Dido Machielsen

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Het verhaal in dit boek wordt verteld door Isa, een Javaanse vrouw, die leefde ten tijde van de Nederlandse overheersing in Nederlands-Indië. Isa is de dochter van een kleermaakster en groeit op in de kraton (Javaans paleis). Ze heeft daar een gelukkige jeugd. Maar als haar moeder haar, met de beste bedoelingen, wil uithuwelijken dreigt ze slachtoffer te worden van de traditionele Javaanse standenmaatschappij. Isa wil vrij zijn en loopt weg van huis, waarmee ze voorgoed alle schepen achter zich verbrandt. Ze wordt de njaj van Gey, een Nederlandse militair en nazaat van een patriciërsfamilie. Een njaj is een inlandse vrouw die in een ongehuwde relatie leeft met een Europese of Indo-Europese man. Met Gey zal Isa twee kinderen krijgen, die een lichtere huidskleur hebben. Maar helaas zal Gey haar niet tot zijn vrouw maken en haar aan haar lot overlaten. In plaats van vrijheid zal Isa in haar verdere leven vooral onvrijheid  tegenkomen.

Het verhaal heeft mij een goede inkijk in de maatschappelijke rangen en standen in Nederlands-Indië gegeven. Vooral omdat het is verteld vanuit het perspectief van een ‘inlander’. In die maatschappij is er, vooral voor vrouwen, weinig tot geen kans, zich te ontworstelen aan het plekje waar men is geboren. En dat geldt niet alleen voor de inlanders ten opzichte van de koloniale overheerser, maar ook voor de inlandse rangen en standen. Als ik lees dat de halfbloeden slechter worden behandeld dat de inlanders en wat de reden daarvan is – vermenging van bloed – rijzen mij de haren te berge. Dit hoor ik de laatste tijd helaas vaker. Maar terug naar het boek: ik vond het een indrukwekkend boek dat ook nog eens op een prachtige manier wordt verteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *