Kindertijd – Tove Ditlevsen

Kindertijd – Tove Ditlevsen

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Tove groeit na de Eerste Wereldoorlog op in een arbeiderswijk in Kopenhagen waar werkloosheid en armoede heersen. Ze heeft weinig vriendinnen, vult haar poesiealbum met zelfgeschreven gedichten en hunkert naar acceptatie. Ruth, de vriendin met wie ze het meest omgaat, houdt zich bezig met het stelen van chocolade uit winkels, iets wat Tove ook doet maar waar ze niet achter staat. De boeken van haar vader vindt ze veel interessanter. Ze ervaart haar omgeving in Kopenhagen als zeer beklemmend en weet dat ze uiteindelijk een andere plek voor zichzelf zal moeten vinden.

Kindertijd is het eerste deel van de Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen. Deze boeken zijn nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Das Mag. Nu, in een tijd waarin ze erg goed hun plek kunnen vinden. Waar de boeken in ten tijde van verschijnen niet helemaal in hun tijdperk pasten (Tove schrijft over meerdere mislukte huwelijken, ongewenste zwangerschappen en drugsverslaving, zetten ze nu voet aan de grond in een tijd waarin vrouwelijke onafhankelijkheid en openhartigheid over gezondheid en worstelingen hun plek hebben gekregen.

Tove Ditlevsen schrijft heel fijngevoelig over het leven van de jonge Tove, het worstelen met afkomst en identiteit en het achterlaten van je kindertijd. Het tweede deel Jeugd is onlangs ook verschenen en ook het derde en laatste deel Volwassenheid zal niet meer lang op zich laten wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *