Schilderslief – Simone van der Vlugt

Schilderslief – Simone van der Vlugt

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

De roman over Rembrandts minnares

Een echte aanrader! Zoals zo mooi op de achterkant van het boek staat vermeld: “Meeslepende roman over de verguisde minnares van Rembrandt van Rijn”! In dit boek wordt het leven van Geertje Dircx beschreven, deels historisch en deels fantasie, maar toch op een natuurlijke wijze weergegeven.

Wanneer Geertje Dircx en haar zeeman Abraham een paar maanden gehuwd zijn geweest, wordt Geertje weduwe. Ze gaat als kindermeisje aan het werk bij een gegoede familie in Hoorn. Daar heeft ze het erg naar haar zin, maar deze betrekking eindigt. Ze gaat op zoek naar een nieuwe betrekking en gaat aan de slag bij Rembrandt van Rijn in Amsterdam. Rembrandt’s vrouw Saskia is ernstig ziek en Geertje krijgt de zorg voor zoon Titus en verzorgt Saskia. Saskia overlijdt. Rembrandt is eenzaam en valt voor de schoonheid van Geertje en ze krijgen een verhouding. Rembrandt en Geertje leven jaren als een getrouwd paar wat in die tijd beslist niet mocht. Geertje heeft Saskia’s sierraden van Rembrandt gekregen maar ze kunnen niet trouwen, omdat Rembrandt een belofte aan Saskia en haar familie heeft afgelegd. Rembrandt ziet vervolgens weer andere vrouwen voorbijkomen en dan hun liefde is vervlogen tijd. Geertje wordt gevangen genomen door de Vroedschap van Amsterdam en wordt in het spinhuis van Gouda voor 12 jaar opgesloten. Rembrandt heeft hiervoor opdracht gegeven. Er is geen proces aan voorafgegaan, maar Geertje heeft Rembrandt aangeklaagd, maar ze wordt monddood gemaakt en gevangen genomen.

Maar Geertje Dircx vecht door en komt uiteindelijk weer vrij en begint een nieuw leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *