Mathilde – Leila Slimanie

Mathilde – Leila Slimanie

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Slimani won met haar boek Een zachte hand (Chanson Douce) in 2016 de Prix Goncourt (een belangrijke Franse literatuurprijs). In 2020 verscheen van haar de titel Mathildehet eerste deel van een trilogie Het land van de anderen (Le pays des autres, première partie: La guerre, la guerre, la guerre,)De trilogie beschrijft het ontstaan van het moderne Marokko aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis.  

Hoofdpersoon in het boek is Mathilde, boerendochter uit de Elzas in Frankrijk. In 1944 ontmoet ze in haar dorp de Marokkaan Amine die officier is in dienst van het Franse leger. Ze vallen als een blok voor elkaar en vertrekken na de oorlog naar Marokko, eerst naar de stad Meknes. Daarna gaan ze naar het platteland waar ze een boerderij beginnen. Ze wonen in een armoedig huis, boeren op niet erg vruchtbare grond en leiden een armoedig bestaan. Ze krijgen een dochter en een zoon. De dochter, Aicha, is de moeder van schrijfster Leïla Slimani, en Mathilde haar grootmoeder.  

Het boek is geïnspireerd op de geschiedenis van de eigen familie van Slimani. Aan de hand daarvan schetst het oode culturele verschillen in man-/vrouwverhoudingen tussen Frankrijk en MarokkoZo heeft Mathilde in Marokko een andere rol als ze in Frankrijk zou hebben, dat wil zeggen ondergeschikt, maar ze ze zal zich uiteindelijk ontwikkelen als een arts voor vrouwen. En niet te vergeten komt de onafhankelijkheidsstrijd in Marokko aan de orde 

Voor iedereen die zich interesseert voor andere culturen en van geschiedenis houdt raad ik dit boek aan. Daarbij is het ook prettig leesbaar geschreven. Ik vond het een erg fijn boek en zie uit naar het volgende deel van de trilogie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *