Game over – Jasper Boks

Game over – Jasper Boks

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Als enorme dartfan, moest ik natuurlijk dit boek lezen over DE dartlegende van Nederland. De inmiddels bekende slogan: ‘de man die het darten in Nederland op de kaart heeft gezet’, wil ik dan ook graag aanhalen. Ik volg alle wedstrijden en het kroegspelletje van weleer is dan ook inmiddels verworden tot een sport waar goed geld mee te verdienen is. Volg je het een tijdje, dan leer je de spelers kennen, ieder met zijn eigen (eigen)aardigheden.

Het boek over Raymond (Barney) is zeer de moeite waard om te lezen, omdat het niet alleen gaat over de uitputtende wereld van het reizen voor de sport, maar met name over hoe Raymond dat zelf heeft ervaren. Het is een complex persoon, vooral voor zichzelf. Het gaat over zijn jeugd, hoe hij begonnen is met het spelletje, wat hij heeft bereikt. Hij beseft dat (nog steeds) niet, vindt het lastig om te zien wat hij bereikt heeft, kijkt alleen naar wat niet lukte en weet wel dat hij mensen veel plezier heeft gegeven door te spelen, maar alleen winnen is belangrijk. Er lijkt voor hem altijd iets negatiefs te blijven hangen, zoals hij zelf in het boek aangeeft: “ik heb altijd pech”. “Ik ben wel 5x wereldkampioen, maar de 6x verloor ik!”
“Als ik morgen besluit kapper te worden, zal je zien dat er alleen nog kale mensen worden geboren”. Deze gedachtegang heeft hij vaak, is een beetje de insteek van zijn levenspatroon. Zocht er vaak en veel hulp voor, maar gaf weinig verlichting. Hij worstelt en strijdt en zoals hij zelf zegt: ik heb de finale van mezelf verloren!
Alleen de 1e plek telt voor hem!

Het is buitengewoon jammer voor zijn vele fans dat hij afscheid heeft genomen, ook al gun je hem, zeker na het lezen van het boek, rust en tevredenheid. En toch zijn er weer twijfels bij hem… zal hij terugkomen?

Zeer de moeite waard om te lezen, zelfs als je niets met darten hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *